Olyckorna i Afrika förde oss samman.

Linda är sömmerska och designer, kommer från Danmark och har bott på många platser i världen som Grönland, Spanien, Australien, Norge och senast i Tanzania där hon och hennes make Poul bodde och arbetade i 7 år. År 2002 förolyckades hennes man när en berusad långtradarchaufför rammade hans bil i Dar es Salaam.

    Sven är fotograf, filmare och författare och har producerat flera prisbelönta böcker för barn och ungdom om djur och natur bl.a. böckerna Simba och Masai Mara som utspelar sig i Kenya. Dit kom han första gången år 1993 med sin hustru Ingegerd som också var delaktig i bokproduktionen. År 2002, nästan vid samma tidpunkt som Poul förolyckades i Tanzania, var Ingegerd och Sven i Kenya för att färdigställa boken Masai Mara. Vid en vandring vid Mount Kenya anfölls de av en elefant som skadade Ingegerd så illa att hon inte överlevde.


MASSAJBRÖLLOP I KENYA


Fyra månader senare träffades Linda och Sven på ett märkligt nästan förut-bestämt sätt i Örebro. Tillsammans åkte de kort senare till Dar es Salaam i Tanzania och därefter vidare till Kenya. Sven ville presentera Linda för massajfolket som han lärt känna så väl. Plötsligt befann de sig mitt i förberedelserna inför ett stort traditionellt massajbröllop och fick så veta att det var de som var huvudpersonerna! Utan att ens vara tillfrågade blev Linda och Sven vigda av massajerna i Masai Mara.

ÖPPNADE AFRIKAHUSET


De flyttade samman och bosatte sig i Varberg där de år 2006 öppnade Afrikahuset med syfte att ge en mer nyanserad bild av Afrika än den medierna förmedlar och som bara handlar om krig, svält, fattigdom och sjukdomar. Linda och Sven ville visa att här finns också så mycket positivt att uppleva som gästfriheten, omtanken om varandra, det fantastiska hantverket och de oslagbara djurlivet. Därför öppnade de hela sitt afrikanska hem för allmänheten.


FLYTTADE TILL HALLANDSÅSEN


Efter sex år i Varberg flyttade de år 2012 hela sin verksamhet till Hallandsåsens sydsluttning vid Hjärnarp norr om Ängelholm. Här öppnade de ett nytt Afrikahus i en trelängad 200 år gammal gård. Men i samband med coronapandemins utbrott blev de tvingade att stänga sitt hem för besökare och satsar nu på fortsatta guidade safaris till Kenya och på föredrag om sina liv och det vilda Afrika.


MINNESFOND FÖR MASSAJBARNEN


Efter olyckorna år 2002 startade Linda och Sven en minnesfond, Mama Zebra Memorial Fund, och har fram till 2023 samlat in 10 miljoner kronor, finansierat två grundskolor och två gymnasier för ca 4500 massajbarn, en läkarstation, brunnar för rent vatten och mycket mer.


De har tillsammans producerat två böcker:

I boken I AFRIKAS GREPP, en sann berättelse om äventyr, kärlek, sorg och lycka, berättar Linda och Sven om sina liv före och efter olyckorna och om allt märkligt som skett. 


Boken har format 18x25 cm, är på 224 sidor, kostar 150 kronor. Kan beställas i vår nätbutik. 

Klicka här!

NÄR AFRIKA KOM TILL BYN, en inspirationsbok om afrikansk inredning, trägård, afrikansk mat med recept, med några av Svens bilder från det vilda Afrika och med berättelser om massajfolket.


Boken har format 24x32 cm, är på 180 sidor, kostar 195 kronor. Kan beställas i vår nätbutik. 

Klicka här!

Till startsidan

Alla bilder och texter © Sven Zetterlund

En del av CultureZone Ängelholm

www.CultureZone.se